TETANDINGAN BANTEN
1 TETANDINGAN BANTEN PANGRESIKAN/PANYUCIAN:
A. BANTEN BAYAKAON:
Medasar antuk tatempeh utawi sidhi mesusun antuk taledan, medaging beras ajumput, benang lan tampelan asiki, duwur nyane dagingin kulit peras antuk don pandan, duwur kulit peras nyane dagingin nasi maslekos sumping ( slekos segi tiga ) utawi tumpeng asiki, kojong rangkadan asiki, lis bebuhu, isuh – isuh atakir, taluh siap matah asiki, sepet sambuk, danyuh metegul, raka woh-wohan, canang pahyasan, sampiyan nagasari, sasedep tepung tawar, tatebus benang barak, coblong asiki, payuk pere asiki, sami eteh – eteh nyane melakar antuk don andong barak.
B. BANTEN TATEBASAN DURMANGALA:
Medasar antuk tatempeh, mesusun kulit sayut, raka woh – wohan sarwa galahan, tumpeng injin asiki, limas medaging nasi penek mecongger bawang jahe matusuk, limas malih asiki medaging nasi penek mecongger terasi ( sere ) matusuk, nasi nyane metatakan antuk kampil, kojong rangkadan, daksina asiki, pras tulung sayut, ketipat kelanan, base tulak mewadah takir, canang pahyasan, taluh bekasem, lis peselan, padma, penyeneng alit, bungkak nyuh gadang asiki, sampiyan nagasari, sasedep tepung tawar, tatebus benang selem, lis peselan, padma asiki, coblong asiki, payuk pere asiki, sami eteh-eteh nyane melakar antuk selepan.
C. BANTEN TATEBASAN PRAYASCITTA:
Medasar antuk tatempeh masusun kulit sayut, raka woh – wohan, nasi bunter maklongkong, nasin nyane medasar antuk don tabya bun lima bidang, jahit mangdane bunter, duwur nasine tancebin muncuk don dapdap lan padang lepas pada telung katih, kojong rangkadan, peras alit asiki, penyeneng alit asiki, sasedep tepung tawar, tatebus benang putih, sampiyan nagasari, canang pahyasan asiki, kalungah nyuh gading asiki, lis prayascitta, padma asiki, coblong asiki, payuk pere asiki, sami ateh-eteh nyane melakar antuk busung.
D. BANTEN TATEBASAN PENGULAPAN:
Medasar antuk tatempeh mesusun antuk taledan gede, dagingin raka woh-wohan jangkep, tumpeng alit solas bungkul dados aceper, untek duang dasa dua bungkul dados aceper, kojong rangkadan, daksina asiki, ketipat kelanan, ajuman/ sodaan alit, peras tulung sesayut, peras alit, penyeneng alit, wewakulan masampiyan nagasari, sasedep tepung tawar, lis peselan, padma asiki, sangga urip, tegteg, canang pahyasan, coblong asiki, payuk pere asiki.
2. TETANDINGAN BANTEN SOROHAN:
Munggwing kewentenan banten sorohan akeh nyane telung aled ( 3 tanding )
a. Medasar antuk taledan gede medaging raka woh-wohan, tumpeng alit solas bungkul, ketipat kelanan, sodaan alit, kojong rangkadan, peras tulung sayut, canang pahyasan, penyeneng alit, sampiyan pusung, sampiyan gantung-gantungan apasang.
b. Medasar antuk taledan medaging nasi untek duang daso dua bungkul, raka woh-wohan jangkep, kojong rangkadan, ketipat kelanan, sodaan alit, peras tulung sayut, penyeneng alit, sangga urip, canang pahyasan, sampiyan pusung apasang, sampiyan gantung-gantungan apasang.
c. Medasar antuk taledan gede, medaging tumpeng alit solas bungkul, kojong rangkadan, ketipat kelanan, sodaan alit, raka woh-wohan jangkep, peras tulung sayut, penyeneng alit, sampiyan pusung apasang, sampiyan gantung-gantungan apasang.
( TIGANG TANDING PUNIKI MEWASTA ASOROH BANTEN SOROHAN )
6. TETANDINGAN BANTEN PENGAMBIYAN:
7. TETANDINGAN BANTEN PERAS:
8. TETANDINGAN BANTEN DAPETAN:
9. TETANDINGAN BANTEN PENYENENG:
Medasar antuk taledan gede, medaging raka woh-wohan jangkep, tape, tebu, nasi tumpeng asiki memuncuk taluh bebek lebeng ( melablab ), kojong rangkadan asiki, sampiyan jeet guwak.
11. TETANDINGAN BANTEN PENGIRING:
12. TETANDINGAN BANTEN HYUNAN:
13. TETANDINGAN BANTEN DEDEREK / PENGEPIT:
14. TETANDINGAN BANTEN DANAAN:
15. TETANDINGAN BANTEN PEJRIMPENAN:
Medasar antuk bedogan / srembeng alit, sekadi srembeng daksina nanging duwur nyane masibeh, ring jro bedogan punika dagingin raka woh-wohan jangkep, tape, tebu, nasi tumpeng alit asiki, ceper alit dagingin saur, sudang-sudang lan rerasmen, kojong rangkadan, sampiyan penyrimpenan dagingin porosan asiki, canang lan sekar.
9. TETANDINGAN BANTEN PENYAJAAN:
16. TETANDINGAN BANTEN UDEL:
17. TETANDINGAN BANTEN KURENAN:
18. TETANDINGAN JAJE SESRODAN:
Medasar antuk taledan gede medaging jaje bungan temu kalih, bungan duren kalih, toro-toro kalih, kekuluban putih kalih, sekar kamimitan kalih, sekar gedebong kalih, teges amah uled kalih, pucuk kalih, padma kalih, pepiringaan kalih, klongkang kalih, kerang katik siki kalih, kerang katik duwa kalih, kebeber kalih, bungan bungkak kalih, bungan jepun kalih, bungan tunjung kalih, panekep siki, takir asiki medaging nyuh atebih misi gula pasir.
19. TETANDINGAN BANTEN ANCAK:
20. TETANDINGAN BANTEN BINGIN:
21. TETANDINGAN BANTEN TAGOK:
22. TETANDINGAN BANTEN GOOK:
23. TETANDINGAN BANTEN UNGANG:
24. TETANDINGAN BANTEN PANCORAN:
25. TETANDINGAN BANTEN BULAKAN:
26. TETANDINGAN BANTEN PAPLETIKAN:
Medasar antuk babedogan, ring tengah nyane dagingin beras, bijaratus ( gegantusan ) tampelan, pesel – peselan, lekah antuk kelapa meakit –akit sekadi marga tiga, jaja merupa lekeh asiki,gula merah ( gula bali ) mewadah clemik, nyahnyah gringsing mewadah clemik, sami punika megenah dados asiki ring tengah bebedogane.
27. TETANDINGAN BANTEN TATAKAN PULAGEMBAL:
Medasar antuk dulang susunin taledan gede medaging raka woh –wohan sejangkep nyane, sampiyan slangsang asiki ring arep mepasang srebet sreneng, duwur nyane magenah banten Pulagembal nyane.
28. TETANDINGAN BANTEN TEMPEH MASROBONG:
( Eedan Banten Pulagembal )
Medasar antuk tetempeh masrobong, medaging beras agemel, biyu kalih bulih, tebu kalih tugel, kojong panca lima asiki, eteh – eteh daksina jangkep, samuhun atanding, paso lan duma asiki, jukut matah aceper bungkulan, gedang airis, paya airis, nangka airis, buah kacang panjang lan kecambah, solasan atanding, tulung sesayut asoroh, basa – basa bali jangkep mewadah ceper, kojong maringgit antuk busung, ring tengah nyane jahitin Sri kekili, medaging basa ambungan, isin tampinan jangkep, sampiyan nyane sampiyan ole-ole kalih siki, sampiyan pusung kalih siki, penyeneng alit asiki, sangga urip asiki.
Medasar antuk taledan gede medaging tumpeng putih limang bungkul, raka woh-wohan jangkep. Tebu, tape, kojong rangkadan, sampiyan jeet guwak.
30. TETANDINGAN BANTEN BEBANGKIT:
31. TETANDINGAN BANTEN TANEM TUWUH:
32. TETANDINGAN BANTEN PAMUGPUG:
33. TETANDINGAN BANTEN SAYUT AGUNG:
34. TETANDINGAN BANTEN GURU MEPUCAK MANIK:
36. TETANDINGAN BANTEN JEGJEG URIP:
37. TETANDINGAN BANTEN TUNJANG LANGIT:
38. TETANDINGAN BANTEN GULING:
Medasar antuk ngiyu susunin taledan gede, raka woh-wohan jangkep, tumpeng ageng kalih bungkul, tumpeng alit limang bungkul, kojong rangkadan, ketipat kelanan, peras tulung sayut, canang pahyasan, sampiyan pusung kalih, sampiyan gantung-gantungan kalih, penyeneng tahenan asiki, Canang.
39. TETANDINGAN ULAM GAYAH:
Ø Sate mepinda Bajra muncuk nyane medaging pepusuhan, megenah ring kangin.
Ø Sate mepinda Gada muncuk nyane medaging hati, megenah ring kelod.
Ø Sate mepinda Nagapasa muncuk nyane medaging Ungsilan, megenah ring Kauh.
Ø Sate mepinda Cakra muncuk nyane medaging Nyali, megenah ring Uttara.
Ø Sate mepinda Padma muncuk nyane medaging Ati Saunduh, megenah ring tengah.
Ø Sate mepinda Dupa muncuk nyane medaging Peparu, megenah ring kelod kangin.
Ø Sate mepinda Moksala muncuk nyane medaging Usus Muda, megenah ring Kelod kauh.
Ø Sate mepinda Angkus muncuk nyane medaging Limpa, megenah ring kaja kauh.
Ø Sate mepinda Trisula muncuk nyane medaging empedu, megenah ring Kaja kangin.
40. TETANDINGAN TATEBASAN SAPUH AWU
( Anggen Rikala Ngruwak Pekarangan / Sawah )
Medasar antuk tatempeh masrembeng, , susunin kulit sesayut, medaging tumpeng agung 1, linting 3, lidi 3 katih, pahangan lan danyuh nyuh gading mapesel dados asiki, ambengan 11 katih, toya pasih, toya tukad, kulit sesayut nyane antuk don pandan maiseh, raka woh - wohan jangkep, wakul panyerimpenan 1, sampiyan nagasari, sasedep tepung tawar, penyeneng alit, peras alit, tulung sayut, daksina 1, sodaan 1, tipat kelanan, lis peselan, padma, lis bebuhu, canang pahyasan, coblong 1, payuk pere 1, tanding dados awadah.
41. TETANDINGAN TATEBASAN JAGA SATRU
( Anggen Rikala Ngruwak Pekarangan / Sawah )
Medasar antuk tatempeh masrembeng, , susunin aled kulit sesayut, medaging nasi wong - wongan barak 2 tanding, putih 2 tanding, maulam bawang jahe, nasi kojongan 1, segehan kepelan 9 tanding, daksina 1, penyeneng alit, peras alit, tulung sayut, sodaan atanding, tipat kelanan, dupa 11 katih, sesari 225, segehan agung atanding, kaatur ring Sang Hyang Ibu Perthiwi
42. TETANDINGAN BANTEN PEMLASPAS
Medasar antuk ngiyu mesrembeng, dagingin aled sesayut, susunin tumpeng legit abungkul, tumpenge tancebin orti bunga, sodaan, panyeneng alit, peras alit, daksina 1, suci asoroh, sesayut matipat siddha hayu 1, tebog limas medaging nasi putih medaging sesawur lan kacang, sampiyan tumpuk, ulam bebek putih maguling, lis senjata, padma, canang pahyasan, coblong asiki, payuk pere asiki, tanding dados awadah.
43. TETANDINGAN BANTEN PERAS PEMLASPAS
Medasar antuk taledan, susunin kulit peras, dagingin raka woh - wohan jangkep, tumpeng putih abungkul, tumpeng kuning abungkul, ulam nyane ayam putih mulus lan ayam putih siyungan luh muani mepanggang, sampiyan tumpuk / sampiyan peras.
44 NIHAN TETANDINGAN AKARYA TOYA PADUDUSAN
1. Toya Pakerisan
2. Toya Salukat
3. Toya Pancoran
4. Toya Mahulekan
5. Toya Dhedari
6. Toya Sagening
7. Toya Empul
8. Toya Sudhamala
9. Toya Mangening
10. Toya Bulan
Ngamet toya ika meserana antuk upakara, ngambil toya rikala wawu mijil Ida Sang hyang Surya, utawi mijil Sang Hyang Candra, Ika toya Mahotama anggen sarana padudusan.
saha patelesan anut wetan, sadsad sudhamala, palangkan anyar, prabot tunun jangkep, prabot sawah den jangkep, pari pong tenah, kampil misi beras, jinah 225 keteng, tikeh dadakan.
Iki luwire Pebangkit magenah ring Padudusan Agung:
Tadah 1, peras 1, benang atukel, jinah 225, satha pinanggang 12, jinah a pebangkit 25, benang atukel, mwang nasi cacahan 11 tanding, iwak nyane ebat-ebatan, mawadah ngiyu anyar jinah haled 11 keteng suang - suang.
malih gelar sangha:
Ikang iwak nyane jatah lebeng asibak, matah asibak, mwah calon mawadah ngiyu anyar, jinah 11 keteng.
Malih garuda:
Nga, Timnuhan acatu, sarwa biru, mawadah ngiyu anyar, megambar Garuda, iwak sesate 23 katih, olah-olahan genep, mahaled pipis 1.125, benang 5, mwah payuk anyar mewadah ngiyu ika, munggah 4, pada merajut benang putih, barak, kuning, selem, medaging banyuning beras putih, beras barak, beras kuning ( ketan ), beras selem ( injin ), mewadah ngiyu anyar mahaled jinah 1.125, benang 5, payuk anyar 1, medaging toya anakan.
mwah, jun pere 9, maiket dening ririhan mawarna, misi toya uttama, makalung jinah 25 sowang-sowang, ilih anyar 1, sibuh pepek sudhamala 1, kuskusan sudhamala 1, misi lawe 18, jinah 25, dwi -dwi 25 sowan, kumba carat , sesenden 1, hanut swakarya niya. cecepan pada misi toya, mekalung jinah 25, kren 1, misi beras putih salambur, injin, beras barak, misi jinah 25, isuh -isuh don kayu sisih, kayu pupug, kayu tulak, kamurugan, tepung tawar. cucukan ayam putih, bebek putih jambul, ayam sudhamala, bawi plan, dumegan nyuh bulan, nyuh gading, nyuh gadang / mulung, nyuh udang, nyuh sudhamala, nyuh sangket, nyuh bajulit, nyuh empal, nyuh rempet, sami pada kinasturi, pada masusun anut dik - widik, tekaning janur ( busung ) maka lis, jinah tatakan cengira ( bungkak ) 25 keteng wenang.
Widhi Widanannya:
Beras 3 kulak, benang satukel, wastra putih saperadeg, ketan, injin, sudang taluh, kacang komak, gula 1, pisang 2 baha, jinah 1.700, prabot padudusan sami masurat.
1. Nihan Tetandingan Banten Pungu - pungu :
Medasar antuk tatempeh susunin tapih anyar, maaled muncuk don telujungan, miwah kampil, medaging nasi apaningkeban, macongger linting 4, horti 2, gedongan, medaging solasan, pindha, tepung tawar, pahyasan, sancak, masampyan sangsangan.
2. Nihan Tetandingan Panca Kusika :
Medasar antuk ngiyu, susunin aled gede, aled antuk kulit peras mabusung 9 katih dadi tunggal miwah kampil, medaging tumpeng lima warna : putih 1, barak 1, kuning 1, selem 1, brumbun 1, macongger muncuk ambengan, raka – raka sakawenang, rerasmen, mwah cawu mumbul 2, misi nasi pulung putih 5, nasi pulung kuning 7, ulam ayam brumbun pinanggang, horti 2, klakat suddhamala luh muani, mesampyan pangambiyan / sampiyan tangga.
3. Nihan Tetandingan Gayah :
Medasar antuk taledan rwaning talujungan, Kampil, Horthi 2, Pahyasan, Pindha, Sasamwan, Tepung Tawar, Solasan, Sancak, Sedha Whoh, Penek 9 bungkul, Sampiyan Sangsangan, Ulam nyane brabas hayung - hayung. ( brabas ngaran brengkes jajeron, makaput antuk don waru ), hayung - hayung ngaran pepesan muluk, polo, mwang jajah.
4. Nihan Tetandingan Nasi Garuda Pelung
Tembohan acatu, saha penek pelung 3 bungkul, taluh 2, ulam nyane sesate paideran, mwang mapindha, pahyasan, sesamwan, sancak, tepung tawar, sedah whoh, sampiyan metangga.
5. Nihan Tetandingan Banten Peras Mageng :
Medasar antuk aled, susunin kulit peras 5 siki, dadi tunggal, medaging tumpeng putih lan kuning, ulam nyane ayam putih siyungan pinanggang, saha raka - raka dena genep, rerasmen, horthi, sedah whoh, sampiyan metangga / sampiyan peras.
6. Nihan Tetandingan Rerawon :
Ngarang Gerang asem akuwu, nyuh 2 sibak, misi penek pada asiki, sinokan getih, mahaled antuk tapis anyar, saha raka - raka jangkep, tepung tawar, sampiyan sangsangan.
7. Nihan Tetandingan Banten Catur Labha :
Cuwek 4, misi nasi catur warna, matatakan ngiyu masurat padma 4, saha raringgitan rwaning kamoning ( daun kamoning ), rwaning bila ( daun bila ), tajin ambengan, tajin glagah, mwang dwi – dwi, muncuk ancak, muncuk bingin, sulasih, padha 3 muncuk mategul antuk benang tridatu.
8. Nihan Tetandingan Banten Gelar Sangha :
Metatakan antuk ngiyu anyar, masurat padma 9, nasi sasahan mewarna siya ( 9 ), tatakan nyane aled baywan, ring tengah misi nasi mewadah takul, masusun kacang komak, sudang taluh, mesampiyan wadah uyah, misi uyah, mwah nasi among, mapupuk bawang jahe, matatakan besogan, mesampiyan pusung, mwang pahyasan, sasamwan, pindha, tepung tawar, pisang matah, pisang rateng, rumbah gile ( Nga : getih masusun basa rajang ), sasak mentah ( calon lebeng siniyokan getih matah ), calon pulung 9, calon mekatik 9, taluh 9, urab barak - urab putih 9 tanding.
► Purwa : Jepit Babi
► Ghneyan : Serapah
► Daksina : Sate Lembat
► Nairiti : Sate Letlet
► Pascima : Jepit Iga
► Wayabya : Sate Sunduk Ro
► Uttara : Sate Asem
► Airsanya : Sate Gunting
► Madhya : Kakuwung
Sami punika pada akatih, jangan sakawali, sambel isen, sampiyan plaus 9 besik.
42. NIHAN TETANDINGAN PADUDUSAN ALIT
1. Lebodha ( ambengan 33 katih mategul antuk benang tridhatu )
2. Banten pungu – pungu
3. Banten Panca Korsika
4. Banten Peras Mageng
5. Banten Catur Labha
6. Bungkak Panca Warna, Payuk Père 5 siki .
a. Widhi Widhananya ring Padudusan :
Mewadah ngiyu masurat padma lelima, beras 3 kulak, benang satukel, wastra putih saparadeg, ketan, injin, sudhang taluh, kacang, komak, gula 1, pisang dwang baha, jinah 1700, prabot padudusan sami masurat.
Payuk père 5, maileh benang manut paideran, kalungah nyuh bulan, nyuh udang, nyuh gading, nyuh mulung, miwah nyuh suddhamala, sami pada mecarak manutin urip nyane saha mailehan benang manut warna muwang lungguh. payuk nyane sami matatakan antuk ceper padha madaging beras manut warna nyane, Kangin Beras Putih, Kelod Merah, Kauh Ketan, Kaja Injin. tengah Campur.
Sibuh pepek, kuskusan suddhamala saha rwi – rwian / sarwa dwi, ayam putih / ayam suddhamala, bebek putih hidup, lis padudusan. padma 5 siki.
b. Banten Pungu – Pungu Padudusan :
Medasar antuk tatempeh susunin tapih anyar, maaled muncuk don telujungan, miwah kampil, medaging nasi apaningkeban, macongger linting 4, horti 2, gedongan, medaging solasan, pindha, tepung tawar, pahyasan, sancak, masampyan sangsangan.
c. Tetandingan Panca Korsika :
Medasar antuk ngiyu, susunin aled gede, aled antuk kulit peras mabusung 9 katih dadi tunggal miwah kampil, medaging tumpeng lima warna : putih 1, barak 1, kuning 1, selem 1, brumbun 1, macongger muncuk ambengan, raka – raka sakawenang, rerasmen, mwah cawu mumbul 2, misi nasi pulung putih 5, nasi pulung kuning 7, ulam ayam brumbun pinanggang, horti 2, klakat suddhamala luh muani, mesampyan pangambiyan / sampiyan tangga.
d. Banten Pras Mageng Padudusan :
Medasar antuk ngiyu, susunin aled gede, susunin kulit peras 5 dados asiki, tumpeng putih kuning, raka – raka sejangkep nyane, rerasmen, horti, sedhah woh, sampiyan tangga / sampiyan pras.
e. Tetandingan Catur Labha :
Cuwek 4, misi nasi catur warna, matatakan ngiyu masurat padma 4, saha raringgitan rwaning kamoning ( daun kamoning ), rwaning bila ( daun bila ), tajin ambengan, tajin glagah, mwang dwi – dwi, muncuk ancak, muncuk bingin, sulasih, padha 3 muncuk mategul antuk benang tridatu.
43. NGINGSIRANG PALINGGIH DEWA :
Kalaniya ngingsirang Palinggih Dewa Ring Kahyangan, Carunya :
Tatebasan Maider Bhuwana.
a. Kangin, Tatebasan Iswara
b. Kelod, Tatebasan Brahma
c. Kawuh, Tatebasan Mahadewa
d. Kaja, Tatebasan Wisnu
e. Ring Tengah, Tatebasan Siwa
Suci asoroh, tipat bantal akelan, segehan 5 soroh, pras ajengan sesantun, iwaknya ayam manca warna mapanggang, sesari 33 keteng, sami kahatur ring Sang Bhuta Nyakra Bhuwana, wus mecaru sampiyane merarung ring tukade.
44. TETANDINGAN BANTEN SEBILANG BUCU :
Yan ngewangun Karya ring Pura mwang ring paumahan, bucuning genah / pekarangan tanceb akna sanggah cucuk
Ring Bucu Kaja Kangin:
Munggah banten pejati asoroh, ketipat gong 1,maulam taluh bekasem.
Ring sor nyane; Segehan biru utawi putih selem atanding.
Ring Bucu Kelod Kangin:
Munggah banten pejati asoroh, katipat lepet maulam balung-balung.
Ring sor nyane; Segehan dadu utawi barak putih atanding.
Ring Bucu Kelo Kawuh:
Munggah banten pejati asoroh, katipat gangsa maulam sarwa dwi-dwian, padang gajah.
Ring sor nyane; Segehan jingga utawi barak kuning atanding.
Ring Bucu Kaja Kawuh:
Munggah banten pejati asoroh, katipat kukur maulam taluh matah.
Ring sor nyane segehan kuning selem atanding.
45. TETANDINGAN PANYEGJEG:
Gebeh rinajah: Swalalita, Modre, Wehastra, Tri purusa, Predana aksaraniya Utpeti, Sthiti, Ongkara Madumuka, Ongkara Sumungsang, Ongkara Lecodbawa, Ongkara Mertha, Ongkara Mule, Ongkara Panca bhuwana, Suksemaning Aksara Maha bhuta, Pasuk wetu A, NA,CA,RA,KA. Gebehe metegeh Asta Amusti aguli lenjong, ring tengahing gebehe : Daksina suci ngulap ngambe genep asoroh, Artha 850 keteng, muang sarwa pala bungkah pala gantung jangkep, entik nyane sarwa woh-wohan genep, jagung, padi, sela, medasar kasa putih merajah, saha perician, selaka mepanjang amusti, malumbang petang jari, sami pada - pada pateh, temaga, emas, mirah delima limang siki, sami merajah, besi merajah, canang sari lan pengerawos, kelungah kelapa gading 3 siki merajah, wastra catur, beras catur, anget-anget lan kebasa genep, sampun jangkep ring tengah gebehe, raris ke kaput antuk kasa putih rinajah, lan kasa kuning rinajah, kaiter antuk orthi bunga 66 siki, bagia pula kerthi 9 siki, cili matan ai 5 siki, penpenin pedagingan sampun mekaput 4 siki, medaging rerajahan Sang Hyang Tunggal 1, Sang Hyang Gana Pati 1, mesabuk jinah bolong Utama 225 keteng, Madhya 88 keteng, Nistha 66 keteng.
Patut kedasarin antuk yasa, sane kebawos mewinten di bunga. yaning sampun tutug 3 rahina, bagia ne patut ka pendem ring ajeng sanggar kamulan, wenang juga ring arepan Padma sari, yadian Padma sana, indik bang bang bagiya puniki, ngawitin mangbang ring pecaruaning karyane saha me ancak saji.
sawusan sampun mapendem, ri tepengan kajeng keliwon, purnama, tilem, ngaturang tipat dampulan, soda putih kuning, iwak antiga itik, tur segehan cacahan, kepelan, manca warna 5 tanding, be ne bawang jahe, api takep, tabuhan.
Manut ring lontar Sang Hyang Gondara Pati Raja, pala lugrahan Sang Hyang Adi Guru Nguni, yan tan medasar antuk panyegjeg karya mawidhi wedhana, karyan ta tan sida puput, sang adruwe karya wekasan katibenin lara wighna, matemahan ri wekas atmane kesasar
( Manut Lontar Gondara Pati Raja, Tatwa Dasa Purana )
46. TETANDINGAN DAKSINA
Medasar antuk wakul masrembeng, saha medaging tetapak 1, beras ajumput, kelapa 1, taluh bebek matah 1, palawa peselan 1, gegantusan 1, bija ratus 1, jambe matah 1, tingkih pangi 1, sedah tampinan 1, sowang - sowang eteh-eteh daksina ika winadahin kojong.
47. TETANDINGAN CANANG
CANANG GENTEN
Metaledan antuk ceper, wiyadin merupa raringgitan, Taledan nyane susunin antuk plawa, paporosan antuk sedah / base, medaging apuh / pamor, lan jambe / pinang, mategul antuk tali porosan, susunin wadah lengis, sekar lan pandan harum, maka suksman ipun pinaka panunggalan kahyun suci nirmala, parek ring Ida Sang Hyang Widdhi, Jambe apuh lan sirih / base pinaka prelambang Brahma, Wisnu, Siwa.
CANANG LENGA WANGI
Medasar antuk taledan canang, duwur nyane susunin campuran minyak kelaparing adeng, miyik - miyikan minyak areng, camprin malem lan menyam, minyak putih burat wangi, campuran kelapa ring akah cendana, menyan majagau, serana menyan majagau lan cendana, mateges Sang Hyang Tri Purusa. duwur miyik - miyikan nyane susunin sampiyan uras, duwur nyane susunin sekar sawarnan nyane lan kembang rampe.
CANANG SARI
Medasar antuk taledan canang, medaging plawa lan porosan, duwur nyane medaging sampiyan sari, berasa kuning, minyak wangi, sekar sejangkep nyane. suksman ipun maka sarin kahyune bhakti ring Sang Hyang Widdhi.
CANANG GANTAL
Munggwing tetandingan nyane pateh sekadi canang genten, sakewanten maweweh lekesan kekalih, metegul antuk talin porosan, duwur porosan medaging wadah uras lan sekar
CANANG TUBUNGAN
Munggwing tetandingan nyane taler pateh sekadi tetandingan canang genten, sakewanten porosan nyane antuk base tubungan, muncuk lekesan metampak dara, metegul antuk talin porosan, susunin sampiyan uras lan sekar sejangkep nyane.
CANANG PENGRAWOS
Munggwing tetandingan nyane pateh sekadi canang genten, sakewanten medaging kojong 4 siki, suang - suang medaging apuh / pamor, medaging taled sane kasusunin tangkih kalih, suang - suang medaging minyak wangi lan wija.
CANANG NYAH NYAH GRINGSING
Medasar antuk taledan ceper, medaging jaje kakiping, pisang mas, nyahnyah gringsing ( medasar antuk ketan injin menyahnyah ), mekaput antuk tangkih don kraras, medaging porosan, sampiyan uras lan sekar sejangkep nyane.
CANANG PANGRESIKAN
Medasar antuk ceper, medaging tangkih 7 siki, suang - suang medaging sig -sig, ( beras menyahnyah ngantos puwun ), kakosok kuning ( tepung mecampur kunyit ), kakosok putih ( tepung beras ), tepung tawar, medaging nasi segau, medaging minyak lan sesarik.
CANANG PAHYASAN
Medasar antuk tangkih bucu telu, mesusun antuk jejahitan pahyasan, plawa, porosan, sampiyan uras lan sekar.
CANANG DUMA
Medasar antuk ceper, medaging tangkih 6 siki, suang - suang medaging kacang putih 5 siki, kacang komak 5 siki, ubi 5 iyis, keladi 5 iyis, isen 5 iyis, beras 5 siki, punika sane mentah, duwur nyane medaging plawa 5 bidang, sodan mejahit, ma-apuh, pinih duwur susunin sampiyan uras lan sekar.
TADAH SUKLA
Tetandingan nyane pateh sekadi canang duma, nanging maweweh antuk minyak, canang genten, canang sari, lan kacang - kacangan sane makasami magoreng.
CANANG MERAKA
Medasar antuk ceper, medaging tebu, sesanganan, woh - wohan, sampiyan nyane medaging plawa, porosan, sampiyan pras lan sekar.
48. DEWA - DEWI:
Tetandingan Dewa - Dewi, medasar antuk tatempeh utawi bokoran sane ageng, duwur nyane dagingin beras akulak, jinah 25 keteng, benang putih,base tampelan duwur nyane susunin antuk taledan antuk janur melumbang sekadi tatempeh punika, duwuring taledan punika susunin kain putih, duwur nyane dagingin kelakat sudamala kalih, genahnya mejejer, kelakat sudamala puniki dagingin taji antuk tiying, tajine punika kaiket ring klakate, ritatkala ngenahang tanyingan tajine marep menek, ring taji kekalih puniki sami dagingin / tusukin don biyu mapinda tampak dara asiki, don maduri putih kutus bidang, don ancak kutus bidang, don bingin kutus bidang, sami don maduri, don ancak, don bingin, mejahit / merupa segitiga utawi segi kutus, duwur nyane malih dagingin kawangen asiki, kuwangen puniki medaging jinah bolong kalih, raris sami kelakat sudamala puniki mategul antuk benang putih medaging jinah 225 keteng, duwur nyane malih dagingin jinah bolong kutus keteng, tusukan jinah siki raris tusukin kalpika antuk don bingin, malih jinah bolong, malih kalpika don bingin, nyantos genep kutus jinah bolong, kutus kalpika antuk don bingin, raris duwur nyane malih dagingin jinah limolas ( 15 ) keteng, tiap telung keteng jinah belatin antuk kalpika don bingin, kenten ngelantur nyane nyantos genep medaging jinah limolas keteng masusun, raris punih duwur / muncuk tajine dagingin tipat lingga sane melakar antuk don ambengan / lalang.
eteh - eteh upakara ne malih:
sami ring samping kelakat sudamalane dagingin kain putih sane sampun malipat panjang nya duwang potong, kalungah nyuh gading sampun makasturi kalih buah, base lembaran petang lembar,base tabungan pitung lembar, sami maalas antuk tamas melakar busung, dagingin canang sari duwang tanding, utawi canang buratwangi.
TETANDINGAN BANTEN
Banten bebangkit berfungsi sebagai Tataban / Ayaban, sebagaimana hal nya banten Pulogembal, tetapi dalam upacara yang lebih besar. banten bebangkit ini di tujukan kepada Bhatari Dhurga ( dewi uma ) dalam manifestasinya sebagai penguasa Black Magic, dan beberapa kala yang di anggap sebagai yoni ( tapakanNya ) antara lain: Sang Kala Udug Basur, Sang Kala Ulu Singa, dan sebagainya.
Kiranya hal ini akan menimbulkan kecenderungan bahwa seolah - olah kita memuja serta menempatkan pada diri kita, penguasa black magic ( Bhatari Dhurga dan yoniNya ), dan bukan Dewi Uma dan Dewi Parwati. tetapi hendaknya di ingat bahwa banten bebangkit itu selalu dan harus di sertai dengan banten Pulogembal, di mana banten ini di tujukan kehadapan Bhatara Gana beserta widya dara dan widya dari ( Pulogembal dan sekar taman ). dewa gana adalah sebagai dewa pembebas dari segala rintangan, penolong di dalam segala bahaya, penuntun para dewa, manusia dan lain - lainnya, yang bertujuan untuk keselamatan dan kesejahteraan.
Menurut Lontar Siwa Gama, hanya Dewa Ganalah yang dapat menghadapi segala kekuatan / magic dari Bhatari Durgha, dan akhirnya kembali ke surga sebagai Dewi Uma / Dewi Parwati. dalam wujud beliau sebagai dewi uma ( uma dewi ), maka beliau di anggap sebagai Ibu seluruh sekalian alam beserta isinya. tetapi bila beliau berwujud sebagai dewi durgha, maka beliau di anggap sebagai pengganggu alam beserta isinya yaitu sering menimbulkan wabah penyakit, mala petaka, dan lain sebagainya.
Banten Bebangkit dan Banten Pulogembal, dapat di lukiskan sebagai dua kekuatan yang saling berlawanan, yaitu kekuatan positif dan kekuatan negatif. banten pulogembal di antara banten bebangkit selalu akan berfungsi sebagai penetralisir kekuatan negatif, dan pada suatu saat akan terjadilah keseimbangan ( keadaan yang netral ). dengan demikian maka apa yang kita tatab / puja / tempatkan di dalam badan kita dapat mencapai keseimbangan / kesejahteraan di dalam kehidupan kita.
1. TADAH BEBANGKIT
Bebangkit adalah kumpulan dari beberapa buah / sorohan bebanten, biasanya kumpulan banten ini sering di sebut sorohan Bebangkit. Sesungguhnya Bebangkit ada dua jenis / bagian, yang lazim di sebut Tadah Bebangkit, antara lain:
A. TADAH BEBANGKIT IRENG:
bentuknya bulat di buat daripada daun enau / ron, di atasnya di isi sejenis jejahitan di sebut Mingas - Mingus. empat buah letaknya sedemikian rupa sehingga seolah - olah menunjukan empat arah ( timur, Selatan, Barat, Utara ), pada jejahitan itu di isi ubi keladi, pisang yang sudah di goreng, jajan kuskus yang di buat dari ketan gajih dan injin, di sampingnya di taruh Peras Alit, Tulung Alit, sesayut alit, penyeneng dan sula tulung kecil, sesayut alit, penyeneng dan sulanggi ( sejenis jejahitan ), yang berisi nasi kuning, teri, serundeng / sesahur, kacang komak dan garam.
B. TADAH BEBANGKIT PUTIH:
Bentuknya bulat di buat dari daun enau / ron, dan isinya sama seperti bebangkit ireng, akan tetapi semua bahan - bahannya mentah, kemudian di lengkapi dengan bijaratus, pelawa papeselan, porosan, pinang, masing - masing menjadi empat bungkus / biji. di samping itu terdapat pula beberapa jenis tupat yang di sebut tupat bebangkit antara lain:
a. Tupat Nasi,
b. Tupat Cakra,
c. Tupat Damar,
d. Tupat Lawang,
e. Tupat Uluwatu,
f. Tupat Terompong,
g. Tupat Taluh,
h. Tupat Lepet,
i. Tupat Pendawa,
j. Tupat Sari,
k. Tupat Kukur,
l. Tupat Guli,
m. Tupat Canden,
n. dan lain - lainnya.
Tupat tersebut di atas masing - masing satu biji / buah, kecuali tupat nasi banyaknya enam buah ( akelan ). semuanya itu di alasi dengan sebuah tamas dari daun enau yang berwarna putih / ambu, di lengkapi dengan nasi muncuk kuskusan dengan ikannya telur itik yang di rebus.
Kedua jenis tadah bebangkit tersebut di atas itu di susun di tumpuk menjadi satu ( tadah bebangkit ireng yang di bawah tadah bebangkit putih ), kemudian tipat bebangkit di alasi dengan tamas tadi, lalu tadah bebangkit yang telah di susun ini di alasi dengan sebuah tetempeh yang telah di isi beras, kencur, kunir, dan uang Sembilan keteng.
2. BALEN BEBANGKIT:
Bentuknya seperti bale - bale bertiang empat, di buat dari pelepah ( papah jaka ), lalu di selubungi dengan jejahitan dari daun enau / ron, di buat persegi empat seperti taledan dan pada selubung ini di tempeli beberapa jenis jajan yang di sebut Jajan Pebangkit. kalau jajan pulogembal melambangkan / meliputi isi dunia, maka pada Pebangkit jajannya di lengkapi dengan benda - benda angkasa ( planet ).
Jajan - Jajan itu antara lain:
a. Marga,
b. Lawang,
c. Bulan,
d. Matahari ( surya ),
e. Lubeng Luwih,
f. Lubeng Kaang,
g. Korang,
h. Ancak,
i. Bingin,
j. Ubi,
k. Keladi,
l. Pepek,
m, Sunaran,
n. Lemah Peteng,
o. Tangkar Iga,
p. Gumi ( berisi manusia /cili-cilian, tumbuh - tumbuhan, rumah-rumahan, berjenis - jenis binatang, ikan, dan lain - lainnya.
Perlu di ketahui bahwa jajan yang terakhir ini sering tidak di buat, tetapi ada jajan - jajan yang berbentuk tumbuh-tumbuhan, cili-cilian / deling, gumatat - gumitit ( baling, capung, dan lain - lainnya, berjenis - jenis burung - burungan dan lain - lainnya ), sehingga jajan - jajannya mendekati jajan Pulogembal.
Cara meletakkan jajan - jajan itu di dalam Balen Bebangkit adalah sebagai berikut:
- Jajan Marga di taruh di sebelah utara
- Jajan Lawang di taruh di sebelah selatan
- Jajan Bulan di taruh di sebelah Barat
- Jajan Matahari di taruh di sebelah Timur
dan semua jajan - jajan yang lain di pasang di sebelah menyebelahnya di letakkan / di taruh.
Balen Bebangkit ini di taruh di atas Tadah Bebangkit, di isi sampiyan yang bentuknya seperti sampiyan peras hanya saja di buatkan lebih besar. di samping banten - banten yang sudah tersebut di atas tadi, bebangkit juga selalu di lengkapi / di sertai dengan beberapa buah banten antara lain:
a. Suci dua soroh,
b. Guling Itik / Bawi,
c. Gayah,
d. Pulogembal,
e. Taman,
f. Tegtegan
g. Kayu Sugih,
h. Pekokoh,
i. Tadah Alas,
j. Jaga Resi,
k. Kakelepikan,
l. Tumpeng 35 / 40 / 44 buah, tergantung pada tingkatan bebangkitnya,
m. Betel Penerus, dan masih banyak lagi yang lainnya.
3. TINGKATAN BEBANGKIT:
Banten Bebangkit dapat di bagi menjadi tiga tingkatan, antara lain:
a. Bebangkit Gerombong, adalah tingkatan bebangkit yang paling kecil.
b. Bebangkit Bogem / Mecagak adalah tingkatan bebangkit yang sedang / Madhya.
c. Bebangkit Agung / Mekaras adalah tingkatan bebangkit yang utama.
Adapun tetandingan banten bebangkitnya adalah sebagai berikut:
a. Bebangkit Gerombong:
Bale - balenya tidak beratap / di atasnya berlubang, tumpengnya berjumlah 35 buah, gayahnya di sebut gayah pupus, dapat di gunakan dalam upacara yang kecil / biasa.
b. Bebangkit Bogem / mecagak:
Bale - balenya beratap dan di atasnya di isi sumbu, sebagai tempat sampiyannya, tumpengnya berjumlah 40 buah, gayahnya di sebut gayah sari, dapat di gunakan dalam upacara yang sedang / Madhya.
c. Bebangkit Agung / mekaras:
Bale -balenya beratap dan bertumpang, pada pucaknya di isi sumbu sebagai tempat sampiyannya, dan di gantungi beruk berisi nira / tuwak, caratan berisi asaban baon warak ( asaban cula badak ), tetapi kalau tidak ada cula badak biasanya di ganti dengan air, kotak yang berisi perabot manusia seperti gergaji, mutik, paet, dan lain -lain yang semuanya dapat di beli di pasar. dan sebuah bakul kecil yang berisi sedikit beras, sirih, tampel, uang kepeng, kewangen, dan benang putih sedikit. pada bebangkit ini tumpengnya berjumlah 44 buah, gayahnya di sebut gayah utuh ( gayah yang memakai kepala babi ), bebangkit ini di gunakan pada upacara yang besar / utama.
4. BEBANGKIT SELAM:
Bebangkit selem / selam, tetandingan ulamnya mempergunakan daging dari binatang / hewan yang di anggap suci, seperti: daging Itik, Kambing, Kerbau, penyu, dan sebagainya yang sejenis.
5. BEBANGKIT KAPIR:
Bebangkit Celeng Kapir, tetandingan ulamnya mempergunakan daging babi. bebangkit ini sering di gunakan pada setiap upacara, kecuali pada upacara itu di sebutkan bahwa tidak boleh memakai daging babi.
6. BEBANGKIT ARDANARESWARI:
Bebangki ini merupakan bebangkit yang khusus, karena bebangkit ini menggunakan jajan dua buah / soroh bebangkit, yaitu yang satu soroh menggunakan jajan warna kuning. dan yang lagi satu soroh menggunakan jajan warna putih, banten bebangkit ini khusus di pergunakan di PASELANG, sedangkan tentang daging yang di gunakan pada bebangkit ini adalah daging babi dan daging itik.
7. JEJATAH / SATE BEBANGKIT:
Mengenai bentuk dan tetandingan Jejatah / sate pada bebangkit, ada Sembilan jenis / model yang di pergunakan, dan biasanya di tempatkan pada sepotong pohon pisang, adapun jenis sesate tersebut adalah:
- Sate Jepit babi, di tempatkan di sebelah timur
- Sate Serapah, di tempatkan di sebelah barat
- Sate Lembat, di tempatkan di sebelah selatan
- Sate Leklet, di tempatkan di sebelah barat daya
- Sate di tempatkan di sebelah Utara
- Sate di tempatkan di sebelah Barat Laut
- Sate di tempatkan di sebelah Tenggara
- Sate di tempatkan di sebelah Timur Laut
8. GAYA SARI
Pada gayah Sari ini juga mempergunakan jenis - jenis tulang - tulang yang tersebut di atas, hanya saja pada puncak gayah ini tidak memakai kuwung, melainkan memakai bagia, bentuknya kira - kira seperti bunga maduri. gayah sari ini di pergunakan pada Bebangkit Bogem / Mecagak.
9. GAYAH UTUH
Gayah Utuh di buat biasanya mempergunakan satu ekor babi yang sudah di guling, karena hampir semua bagian - bagiannya akan di pergunakan. misalnya, isin jeroannya yaitu empedu, usus, paru - paru, dan lain-lainnya. dan badan luar babi yaitu ekor, kaki serta seluruhnya di pergunakan. adapun bentuk selengkapnya adalah sebagai berikut:
sebagai tempat gayah utuh ini adalah sebuah tatempeh / ngiyu, di atas ngiyu di isi kulit sesayut yang terbuat dari daun enau / ron, lalu di atas nya di taruh tulang - tulang yang di perlukan, sedangkan untuk tulang kepala, ekor dan ke empat kakinya di biarkan masih tetap utuh ( sama sekali tidak boleh di kurangi baik kulit, kaki dan anggota bada lainnya agar tetap utuh). di atas kepala babi tersebut di tancapkan jenis - jenis sate yang berbentuk senjata dewata nawa sangha, yaitu:
a. Sate yang berbentuk BAJRA, dengan puncaknya di isi papusuh / jantung jeroan babi, lalu di tancapkan di sisi Timur ( Purwa ).
b. Sate yang berbentuk DUPA, dengan puncaknya di isi Peparu jeroan babi, lalu di tancapkan di sisi Tenggara ( Agnehyan).
c. Sate yang berbentuk DANDA, dengan puncaknya di isi Hati jeroan babi, lalu di tancapkan di sisi Selatan ( Daksina ).
d. Sate yang berbentuk MOKSALA, dengan puncaknya di isi Usus jeroan babi, lalu di tancapkan di sisi Barat Daya ( Nairiti ).
e. Sate yang berbentuk NAGAPASA, dengan puncaknya di isi Ungsilan jeroan babi, lalu di tancapkan di sisi Barat ( Pascima ).
f. Sate yang berbentuk ANGKUS, dengan puncaknya di isi Limpa jeroan babi, lalu di tancapkan di sisi Barat Laut ( Wayabya ).
g. Sate yang berbentuk CAKRA, dengan puncaknya di isi Ampru jeroan babi, lalu di tancapkan di sisi Utara ( Uttara ).
h. Sate yang berbentuk TRISULA, dengan puncaknya di isi Empedu jeroan babi, lalu di tancapkan di sisi Timur Laut ( Ersaniya ).
i. Sate yang berbentuk PADMA, dengan puncaknya di isi Unduh - Unduhan jeroan babi, kemudian di isi daging garuda dan bagya, lalu di tancapkan di Tengah ( Madhya ).
Pada saat upacara di gelar biasanya gayah utuh ini di jadikan satu dengan berjenis - jenis sate yang di pergunakan di bebangkit, dan kadang - kadang juga di lengkapi dengan pariasi - pariasi seperti daging, lemak yang berbentuk candi bentar, wayang - wayangan, pohon - pohonan, umbul - umbul, payung di buat dari jejaringan, dengan hiasan - hiasan Lombok, kunir, dan lain - lainnya. sedangkan seluruh ususnya, di dalamnya di isi daging yang sering di sebut urutan, yang lalu di pasang melingkar bergantung / berbelit, sebagai pelengkap hiasan pada gayah utuh. ini biasanya lengkap di isi tergantung kemampuan / patus, dan keadaan materi yang di perlukan genap.
10. RAREBASAN:
Sebagai alasnya adalah kulit sesayut yang berbentuk tamas, kemudian di atasnya di isi Bayuhan 10, Pesan 10 bungkus, Pesan Urab Barak 10 bungkus, Pesan Urab Putih 10 bungkus, Deleg marus 10, Urutan 10 potong, sebuah urutan sebagai kalung gede, oret - oret 10 iris, Alir - alir.
11. SOROHAN GULING BEBANGKIT:
Di samping daging - daging yang tersebut di atas, maka bebanten bebangkit juga di lengkapi dengan Guling. jika yang di pergunakan bebangkit Selem maka guling bebangkit yang di pergunakan adalah guling itik, dan juga sate - satenya mempergunakan olahan dari daging itik, serta tulang - tulangnya. tetapi jika bebangkit yang di pergunakan adalah bebangkit kapir maka guling bebangkit yang di pergunakan adalah guling babi atau kucit, dan sorohan banten bebangkit sering pula di sebut sorohan guling bebangkit. mengenai guling bebangkit pada babi biasanya mempergunakan bawi plen nerus gunung yang artinya babi atau kucit hitam yang belum di kebiri ( nerus butuhan ).
Tidak ada komentar:
Posting Komentar